De aanpak van het plasticprobleem: waarom ik een kinderboek over plastic schreef


Katie Daynes, auteur van het Usborne-boek Vragen en antwoorden over plastic, wordt ondervraagd door kinderen uit groep 5, 6 en 7 van basisschool Settle in Yorkshire.


Kinderen van basisschool Settle

Wat inspireerde je om dit boek te schrijven?

Toen ik David Attenboroughs serie Blue Planet II zag, realiseerde ik me hoe groot het plasticprobleem is – en hoe raar het is dat we een materiaal dat gemaakt is om eeuwig mee te gaan, maar een keer gebruiken. Ik bedacht me dat een vraag-en-antwoordboek een prima manier zou zijn om dit onderwerp te behandelen.

Weet je hoe sterk plastic is?

Dat hangt af van hoe dik het is en welke soort plastic je gebruikt. Bankjes in het park zijn zo sterk dat er verschillende mensen op kunnen zitten en ze gaan honderden jaren mee, maar plasticfolie of polystyreen kun je eenvoudig scheuren of verkruimelen.

 Welk wegwerpplastic is het ergst?

Polystyreen bakjes waarin bezorgmaaltijden worden verkocht, zijn absoluut het slechtst. Je kunt ze niet recyclen, ze vallen snel uit elkaar en de snippers brengen de natuur jarenlang schade toe.


Katie Daynes

Schrijf je alleen informatieve boeken?

Ja, eigenlijk wel. Ik heb wel een paar sprookjes herschreven maar informatieve boeken vind ik echt het leukst om te doen. Ik schrijf graag over iets dat echt gebeurt.

Hoe lang duurt het voor we verschil zien in de hoeveelheid plastic afval?

Je kunt vandaag al beginnen! Door gewoon niets te kopen dat in plastic verpakt is, draag je al bij aan de oplossing van het probleem. Maar het zal lang duren voor fabrikanten en consumenten hun gewoontes hebben veranderd. Regeringen kunnen helpen door strengere regels te maken en wegwerpplastic te verbieden.

 Waar heb je alle informatie voor het boek gevonden? En… hoe wist je of het klopte?

Documentaires zijn een heel goed begin. Een fantastische documentaire is A plastic ocean van Jo Ruxton, die ook met David Attenborough heeft gewerkt. Ik heb contact met Jo opgenomen en haar gevraagd of ze me advies kon geven bij het maken van het boek en ze wilde heel graag helpen. Ik heb ook online veel nuttige informatie gevonden maar soms is het moeilijk om te weten wat de ECHTE feiten zijn. Dan vroeg ik Jo om raad en vertelde ze me of het waar was of niet.

 Doe je zelf iets tegen plasticvervuiling en klimaatverandering?

JA! Toen ik aan mijn boek begonnen was, wilde ik meer doen in de buurt waar ik woon dus ik heb Plastic Free Skipton opgezet. We organiseren bijeenkomsten, schrijven artikelen en geven lezingen waarin we het probleem uitleggen en vertellen hoe we allemaal een steentje kunnen bijdragen. Ik ben nu bezig met het schrijven van een paar boeken over klimaatverandering en ik heb deelgenomen aan klimaatstakingen in Skipton, waar ik woon. Ik probeer ook mijn eigen gewoontes te veranderen. Je voelt je beter als je meehelpt.

 Hoe kwam je op het idee om het boek te schrijven?

Ik heb meer boeken geschreven in de serie Achter het flapje - Vragen en antwoorden en plastic leek me er een prima onderwerp voor. Mensen hebben zo veel vragen en met dit boek kan ik die misschien beantwoorden.

 Heb je dit boek geschreven omdat je wil dat mensen geen wegwerpplastic meer gebruiken?

Absoluut! Maar ook omdat ik het onderwerp verder wilde uitdiepen. Hoe zijn we in deze situatie beland? Het is fascinerend om erachter te komen dat plastic oorspronkelijk was ontwikkeld om de natuur te BESCHERMEN. En ook nu zijn er voorbeelden te bedenken waarbij plastic heel nuttig is. Maar ja, wegwerpplastic en onze wegwerpmaatschappij moeten echt stoppen.

Hoe heb je zoveel leuke ideeën voor het boek verzonnen?

Ik heb gelukkig zelf twee nieuwsgierige kinderen, die me voor meerdere boeken hebben geïnspireerd. Ik denk dat kinderen veel beter zijn in het stellen van vragen over de wereld dan hun ouders. Veel volwassenen vragen zich niet meer af waarom dingen zijn zoals ze zijn en accepteren ze gewoon. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je nooit stopt met het stellen van vragen. Hoe kunnen we de wereld anders verbeteren?

 Gebruik je meer of minder plastic dan de gemiddelde volwassene?

Veel minder! Maar in plaats van plastic dingen te vervangen door plasticvrije versies, gebruik ik meestal helemaal niets. Dus ik heb liever helemaal geen rietje dan een papieren rietje dat weggegooid wordt. En als ik appels, uien of wortels koop, gebruik ik geen plastic tasje of papieren zak maar leg ik ze los in mijn winkelwagentje en doe ik ze daarna allemaal in mijn linnen boodschappentas.

Hoeveel onderzoek heb je gedaan voor het boek?

Heel veel! Niet alleen voor het schrijven van de tekst maar ook voor de beelden die de illustrator maakte, zodat de tekeningen extra informatie toevoegen.

 Hoe lang ben je bezig geweest met het onderzoek voor het boek? En hoe lang ben je bezig geweest met het schrijven van het boek?

Hmm, dat is moeilijk om te zeggen. Ik ben waarschijnlijk een maand bezig geweest met het vooronderzoek en het schrijven van de eerste opzet. Maar van begin tot eind heeft het wel zes maanden geduurd voor de illustraties en tekst helemaal goed bij elkaar pasten.

 Ben je betrokken bij oplossingen voor het plasticprobleem?

Ja, ik probeer met mijn boeken mensen aan te sporen maar ik stroop ook zelf mijn mouwen op en ga aan de slag in de buurt waar ik woon, bijvoorbeeld door mee te doen met acties om zwerfvuil op te ruimen.

 Waarom wilde je een boek over plastic schrijven?

Omdat het onze planeet bedreigt en boeken een prima manier zijn om mensen voor te lichten en ze te inspireren, zodat ze weten dat ook zij een verschil kunnen maken.

 Waarom heb je een boek met flapjes gemaakt, is het boek op een bepaalde leeftijdsgroep gericht?

Flapjes zijn fantastisch want ze zijn interactief. Ik bedoel: wie wil er nu niet achter een flapje kijken! En ze zijn vooral erg handig voor vraag en antwoord. Ze maken het onderwerp aantrekkelijker voor kinderen en maken het leren eenvoudiger. Ik denk dat het boek geschikt is voor iedereen op de basisschool – maar ook volwassenen kunnen er veel van leren.

Heb je het boek eerst op papier geschreven voor je het in de computer hebt getypt?

Een deel wel. Ik maak graag aantekeningen met de hand en schreef dan vragen op stukjes papier maar omdat ik bang was ze kwijt te raken, moest ik ze snel intikken op de computer!

 Heb je wel eens plastic gebruikt en het niet gerecycled? (Niet liegen!)

Ja hoor. We eten thuis best vaak chips en we gooiden veel lege chipszakken in de vuilnisbak. Nu probeer ik ze te bewaren en naar ons recyclepunt te brengen maar ik zou graag willen dat er een plasticvrije verpakking was!

Vragen en antwoorden over plastic

Vragen en antwoorden over plastic

Waar wordt plastic van gemaakt? Hoe komt het in de oceaan terecht? Kunnen we zonder plastic? In dit boek, met meer dan 60 flapjes, leer je alles over plastic, recycling en hoe plastic het milieu aantast. Met tips over hoe we samen minder plastic afval kunnen produceren.

€ 13,99

Kopen of meer ontdekken