Waarom boeken belangrijk zijn voor baby’s

Waarom is het belangrijk met baby’s te lezen? Redactiemanager en kinderboekauteur Felicity Brooks legt uit waarom boeken nuttig zijn voor baby’s, lang voordat ze oud genoeg zijn om zelf te kunnen lezen.

Waarom boeken belangrijk zijn voor baby's

Dit zijn Felicity’s tips:

Ontwikkeling van pre‐taalvaardigheden

Boeken voorlezen aan je baby is de perfecte manier om met ze te praten en ze te helpen hun belangrijke taalvaardigheden te ontwikkelen. Er zijn zo veel geschikte boeken, ook voor heel kleine baby’s. Alle boeken waarin afbeeldingen met scherpe contrasten staan zijn die eerste weken al te gebruiken, zoals de serie Baby’s Allereerste.


Ontwikkeling van zintuigen en communicatie

Als baby’s hun handen gaan gebruiken en een betere motoriek krijgen, vinden ze het fijn om verschillende texturen te voelen. Kleine kinderen hebben vaak een favoriet boek dat ze keer op keer willen bekijken. Dat is prima – zoals bij elke nieuwe vaardigheid, is bij het leren praten veel oefening nodig en dat betekent dat je steeds dezelfde geluiden en woorden herhaalt.

Wijs als je samen een boek leest naar de afbeeldingen op de pagina en praat over wat je ziet. “Kijk, daar is de maan!”, “Die heeft een hoed op”, “The bij zegt bzzzzzz” – het doet er niet echt toe wat je zegt, zolang je baby je maar hoort praten. Als ze wat ouder worden en de woorden vaker hebben gehoord, beginnen ze te begrijpen wat je zegt.

Herhaling is belangrijk

Kies boeken met veel herhalingen (zoals Waar ben je, klein konijntje?), zodat kinderen elke keer als ze het boek lezen, weten wat er gaat komen. Uiteindelijk zien ze het verband tussen wat er op de pagina staat en wat je zegt.


De kracht van ritme en versjes

Samen rijmboekjes en versjes lezen is een prima manier om baby’s en peuters te leren hoe taal en woorden werken. Kinderen kunnen oefenen met uitspraak en ritme, hun woordenschat uitbreiden en hun praatvaardigheid en geheugen verbeteren. Veel boeken laten kinderen op een leuke manier kennismaken met concepten als tellen, klokkijken en het weer.

Felicity Brooks
Felicity Brooks